logo

Про роботу в понеділок після Великодня

Великдень є одним зі святкових днів для українців, що закріплено в статті 73 КЗпП України, однак його дата є змінною, повсякчас припадаючи за своєю глибокою духовною цінністю на неділю. Цьогоріч християни східного обряду відзначатимуть Великдень 16 квітня.

Відповідно до статті 73 Кодексу законів про працю України в Україні робота  не провадиться в дні релігійних свят – один день (неділя) – Пасха (Великдень). Отже, відповідно до статті 73 КЗпП України 16 Пасха (Великдень) є неробочим днем.

Тож наступний день після Великодня – 17 квітня 2023 року – мав би бути вихідним, позаяк згідно зі статтею 67 КЗпП, якщо святковий або неробочий день збігається з суботою чи неділею, то вихідний переноситься на наступний день після святкового або неробочого.

Проте Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» передбачено, що у період дії воєнного стану норми статті 73 Кодексу законів про працю України не застосовуються. Відповідно до Закону «Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» від 7 лютого 2023 року № 2915-IX  строк дії воєнного стану в Україні продовжено з 05 години 30 хвилин 19 лютого 2023 року строком на 90 діб.

Отже, зважаючи на дію воєнного стану, додаткові вихідні на Великдень в Україні скасовуються, і понеділок 17 квітня буде звичайним робочим днем.

Робота у цей день оплачується як у звичайний робочий день.

 

За матеріалами відділу кадрів

Університету та соціально-правової комісії

Первинної профспілкової організації працівників