logo

У Львівському університеті стартував цикл семінарів-тренінгів в рамках Тижня охорони праці

«Безпечне та здорове робоче середовище – основний принцип та право на роботі» – такою є тема цьогорічного циклу семінарів-тренінгів, який стартував 24 квітня в рамках Тижня охорони праці у Львівському університеті. Організатори навчання – Первинна профспілкова організація працівників Університету, Український центр соціально-правових досліджень, Психологічна служба Університету, відділ пожежної безпеки та цивільного захисту Університету, відділ охорони праці, кафедра мікробіології, кафедра кібербезпеки та Медичний фаховий коледж Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького.

Із вітальним словом до учасників заходу та спікерів звернувся проректор з науково-педагогічної роботи та соціальних питань і розвитку Володимир Качмар. «Адміністрація Львівського університету приділяє особливу увагу охороні праці. Про це свідчать різноманітні заходи, семінари, інструктажі, які проводять відповідні підрозділи Університету. Відтак, ми не просто реагуємо на Указ Президента «Про День охорони праці», який відзначаємо щорічно 28 квітня, а словом і ділом долучаємося до практичних заходів, присвячених цьому питанню», – зазначив проректор.

Також до привітання учасників долучився голова Первинної профспілкової організації працівників Університету Юліан Бек: «В рамках циклу семінарів-тренінгів спікерами виступатимуть як працівники Університету, так і наші запрошені колеги з інших профільних установ. Тематика семінарів має практичний і прикладний характер. Ми охоплюємо питання, які стосуються безпечного та здорового робочого середовища у різним аспектах – психологічних, медичних, юридичних та інших».

Надалі професор кафедри соціального права, юрисконсульт Первинної профспілкової організації працівників Університету, а також модератор циклу семінарів Володимир Бурак детальніше окреслив організаційні питання проведення тренінгів.

Після цього учасники перейшли до навчання. Спікером першого семінару на тему «Пожежна безпека на робочому місці» виступив начальник відділу пожежної безпеки та цивільного захисту ЛНУ ім. Івана Франка Орест Онисько. Спікер розповів про причини виникнення пожежі, а також способи їх запобігання, зокрема, запровадження порядку користування електроприладами, перевірку робочих місць наприкінці робочого дня, періодичне проведення інструктажів з техніки безпеки тощо. Орест Онисько зазначив, що безпечних пожеж не існує, тому завжди слід оцінювати ризики виникнення пожежі, дотримуватись техніки безпеки на робочому місці. Також слід критично аналізувати власні можливості локалізувати пожежу в разі її виникнення, а у випадку її розростання необхідно без паніки організувати евакуацію та зателефонувати пожежній службі – 101.

Про порядок дій під час пожежної небезпеки детальніше розповів головний інспектор відділу запобігання надзвичайних ситуацій управління запобігання надзвичайних ситуацій та цивільного захисту по Львівській міській територіальній громаді Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Львівській області Микола Дністрянський. Спікер звернув увагу учасників семінару на засоби первинної локалізації пожежі, зазначивши, що засоби протипожежного захисту слід зберігати у справному стані, слідкувати за терміном експлуатації, усі працівники повинні вміти ними користуватися та знати їхнє місце знаходження.

У другому семінарі «Біологічна небезпека: джерела загроз, шляхи порятунку» йшлося про поняття біологічної небезпеки, біологічну зброю та біотероризм. Насичена програма семінару включала також інформацію про різноманітні захворювання, механізми та шляхи їх передачі. Таку інформацію учасникам тренінгу презентувала професорка, завідувачка кафедри мікробіології Львівського університету Світлана Гнатуш. Окрім цього, спікерка виділила практичні поради, як захистити себе від потенційного біологічного ураження.

Нагадуємо, що цикл семінарів-тренінгів в рамках тижня охорони праці у Львівському університеті триватиме до 28 квітня 2023 року. Зареєстровані учасники можуть долучатись до заходів в очному або дистанційному форматі (за допомогою Microsoft Teams). Після завершення курсу кожен учасник отримає сертифікат, що підтверджує успішне завершення навчання, обсягом 30 годин (1 кредит ЄКТС).

Марія Твардовська

Світлини Юлії Гриценко