logo

Психологічні взаємовідносини та кібербезпека – теми сьогоднішніх семінарів із Тижня охорони праці

25 квітня 2023 року в межах проведення цьогорічного Тижня охорони праці у Львівському університеті відбулися анонсовані два семінари-тренінги – «Колектив на роботі: психологічні особливості взаємовідносин» та «Інформаційна гігієна освітнього закладу в умовах воєнного стану».

Модератором подій був юрисконсульт профспілки працівників, професор кафедри соціального права юридичного факультету Володимир Бурак.

Відкрив захід голова профкому Юліан Бек: «Тематика семінарів є надзвичайно цікавою, адже безпечне та здорове робоче середовище як принцип, проголошений ВОП, передбачає не лише охорону праці, пожежну безпеку, але й багато інших аспектів, про два з яких ми сьогодні говоритимемо – психологічний аспект, який сприяє безпечному та здоровому робочому середовищу і кібербезпека, яка в умовах воєнного стану є вкрай важливою».

Доповідачкою першого семінару стала практична психологиня Психологічної служби Університету Світлана Незабитовська, яка озвучила основну тему розмови – створення з колективу команди – та ключові аспекти обговорення: взаємовплив працівника й колективу, емоційний інтелект співробітників, комунікативна компетентність, методи формування і розвитку колективу, зокрема team-building у команді.

Першим кроком до критичного мислення Світлана Незабитовська назвала, здавалося б, очевидне вміння кожної людини – ставити питання, яке водночас здатне сформувати вміння слухати та бути гнучким, ба навіть сприймати критику як простий вид взаємодії. Щодо критики, то доповідачка влучно зауважила, що «це вид взаємодії, коли нам щось не підходить; ми критикуємо не особистість, а позицію або вчинок конкретної людини; якщо це критика людини, то маємо критикувати лише те, що можна змінити не довше, ніж упродовж п’яти хвилин».

Спікерка також присвятила увагу портрету сучасного лідера команди, який володіє гарною базою психологічних знань, визначає правила, розуміє посадові обов’язки, а тому ставить чіткі задачі учасникам команди, підтримує передусім живу комунікацію всередині команди, зрештою – вміє створити комфортне робоче середовище.

Світлана Незабитовська поділилася лайфхаками – цікавими вправами й тестами – під час командної роботи для визначення емоційного стану працівників і підтримки спільних почуттів поваги і розуміння в колективі.

Доповідачами другого семінару були доктор фізико-математичних наук, доцент, в.о. завідувача кафедри кібербезпеки Львівського університету Петро Венгерський та старша інспекторка УПК у Львівській області ДКП НП України, капітан поліції Валерія Івкова.

«Сподіваюся, що ця освітня лекція з кібербезпеки дасть змогу критичніше ставитись до інформації, що нас оточує, адже комп’ютер тепер став невід’ємним засобом для проведення навчання», – зазначив Петро Венгерський. Спікер порадив колегам не використовувати робочий акаунт у соціальних мережах, адже ворог воює також інформаційною зброєю, окрім цього, творчо й критично сприймати всю інформацію, позаяк перше враження зазвичай є надто емоційним.

Капітан поліції Валерія Івкова розпочала доповідь із визначення ключових термінів – інформаційна безпека, кіберзлочин та кібербулінг, підкресливши, що в умовах воєнного стану відповідальність за кіберзлочини посилена.

Доповідачка закцентувала увагу присутніх на загальних правилах безпеки:

  • встановлення 2-факторної автентифікації;
  • встановлення антивірусного ПЗ та вчасне оновлення ПЗ;
  • використання складних паролів та періодична їх зміна;
  • забезпечення безпеки персональних даних;
  • обмеження і контроль доступу.

Пояснення стосовно алгоритмів дій у разі інцидентів безпеки – зараження вірусами, втручання в роботу сайту, повідомлення замінування – для працівників Університету стали особливо актуальними.

Валерія Івкова розповіла про проєкти Департаменту кіберполіції: канал і чат-бот «StopRussia | MRIYA» для блокування російської агресії в Інтернеті, чат-бот «StopFraud | MRIYA» – пошук шахрая за номером телефону, реквізитами банківської картки та рахунку IBAN, ініціатива «Seamfari» – перевірка листів, електронних повідомлень користувачів на наявність ознак шахрайства.

Наприкінці кожного семінару-тренінгу учасники в аудиторії та в чаті на платформі Microsoft Teams мали змогу поставити спікерам питання та отримали на них ґрунтовні відповіді.

Нагадуємо, що цикл семінарів-тренінгів в рамках тижня охорони праці у Львівському університеті триватиме до 28 квітня 2023 року. Зареєстровані учасники можуть долучатись до заходів в очному або дистанційному форматі (за допомогою Microsoft Teams). Після завершення курсу кожен учасник отримає сертифікат, що підтверджує успішне завершення навчання, обсягом 30 годин (1 кредит ЄКТС).

Христина Яхницька

Світлини Юлії Гриценко