logo

Відбувся семінар, присвячений першій домедичній допомозі

У рамках Тижня охорони праці 26 квітня 2023 року відбувся п’ятий семінар із циклу семінарів-тренінгів «Безпечне та здорове робоче середовище — основний принцип та право на роботі». Сьогодні учасники взяли участь у практичному тренінгу «Надання невідкладної медичної допомоги». Окрім того, під час заходу відбулося також підписання Меморандуму про співпрацю між Первинною профспілковою організацією працівників Львівського національного університету імені Івана Франка та Медичним фаховим коледжем Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького. Модерував подію юрисконсульт профспілки працівників, професор кафедри соціального права юридичного факультету Володимир Бурак.

Розпочинаючи захід, проректор з науково-педагогічної роботи та соціальних питань і розвитку Володимир Качмар звернув увагу присутніх на тривалу співпрацю та теплі стосунки між Львівським університетом та Львівським національним медичним університетом імені Данила Галицького. «Незважаючи на юридичну відокремленість, ми завжди разом. Бо у період війни те, що ми робимо разом – дуже важливо. Адже коли непідготовлена людина у повсякденному житті не знає, як надати домедичну допомогу – це проблема, це втрата часу, а часом – втрата людського життя. Тому наш обов’язок – проводити такі тренінги і навчатися», – зазначив проректор.

До вітального слова також долучився директор Медичного фахового коледжу Львівського національного університету імені Данила Галицького Павло Кузьмінський: «Ми, як давні сусіди, завжди раді піти на Ваші звернення. Можливо, нам вдасться зініціювати проведення наступних тренінгів. Адже такі знання істинно необхідні, тому що насправді у таких ситуаціях є дуже мало часу для прийняття рішення, щоб врятувати людину. Це буває і хвилина, і 30 секунд».

Голова Первинної профспілкової організації працівників Університету Юліан Бек також звернувся до учасників події: «Безпечне робоче середовище – це не тільки про охорону праці, пожежну безпеку, психологічний клімат, про який ми говорили на минулих семінарах. Важливою складовою є також безумовне знання таких первинних, домедичних навичок, які дійсно можуть врятувати не тільки здоров’я, але й життя працівника». Юліан Бек зазначив, що семінар про невідкладну медичну допомогу – перший спільний захід з Медичним фаховим коледжем, але далеко не останній.

Надалі відбулося власне підписання Меморандуму про співпрацю між установами. Після цього учасники долучилися до практичного семінару «Надання невідкладної медичної допомоги», спікерками якого виступили викладачка хірургії вищої категорії Медичного фахового коледжу Олена Орел та практикуюча лікарка, викладачка хірургії Медичного фахового коледжу Галина Гавришко. Теоретичним аспектам надання домедичної допомоги передувала практична демонстрація порятунку потерпілого, яку представили студентки Медичного фахового коледжу на спеціалізованому манекені. Тоді Олена Орел послідовно проаналізувала кожен етап проведення першої домедичної допомоги: як правильно підійти до потерпілого, перевірити ознаки життя, викликати швидку допомогу (номер 103 або 112), робити непрямий масаж серця та штучне дихання. Спікерка звернула увагу, що у ситуації порятунку людини, слід пам’ятати про власну безпеку. Зокрема перед тим, як підходити до людини, необхідно перевірити, що нашому життю нічого не загрожує.

Студентки Медичного фахового коледжу продемонстрували на практиці, як правильно складати руки для виконання серцево-легеневої реанімації, з якою швидкістю та у якому місці грудної клітки потерпілого її проводити. Олена Орел наголосила, що при наданні першої домедичної допомоги потрібно користуватися одноразовими рукавичками, а при проведенні штучного дихання – мішком Амбу. «Ми не повинні контактувати з обличчям постраждалого. З міркувань безпеки. Ми не знаємо людину, на що вона може хворіти. Якщо немає змоги використовувати мішок Амбу з маскою, тоді краще не виконувати штучні вдихи. Тоді слід продовжувати постійні компресії з ритмом 100-120 натискань на хвилину», – зазначила спікерка.

Про першу медичну допомогу при кровотечах детальніше розповіла Галина Гавришко.

Лікарка також зазначила, що під час надання медичної допомоги при кровотечі слід спершу, звичайно, перевірити власну безпеку. Після цього необхідно обов’язково вдягнути рукавички та міцно затиснути рану. Водночас варто спілкуватися з потерпілим, який, якщо перебуває при тямі, може допомогти у надання домедичної допомоги.

Протягом семінару учасники мали можливість поставити спікерам запитання та провести дискусію щодо методики надання першої медичної допомоги.

Нагадаємо, що цикл семінарів-тренінгів в рамках тижня охорони праці у Львівському університеті триватиме до 28 квітня 2023 року. Зареєстровані учасники можуть долучатись до заходів в очному або дистанційному форматі (за допомогою Microsoft Teams). Після завершення курсу кожен учасник отримає сертифікат, що підтверджує успішне завершення навчання, обсягом 30 годин (1 кредит ЄКТС).

Марія Твардовська

Світлини авторки