logo

Відбувся круглий стіл «Безпечне та здорове робоче середовище — основний принцип та право на роботі»,

27 квітня 2023 року Львівський національний університет імені Івана Франка відвідали представники Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці – начальниця управління Оксана Єзерська та її заступник Андрій Вакула. Представники управління поспілкувалися з Ректором Університету, членом-кореспондентом НАН України, професором Володимиром Мельником. У зустрічі також взяли участь проректор з науково-педагогічної роботи та соціальних питань і розвитку Володимир Качмар та голова Первинної профспілкової організації працівників Університету Юліан Бек.

Метою візиту було підписання Меморандуму про співпрацю між установами й участь у спільному круглому столі «Безпечне та здорове робоче середовище — основний принцип та право на роботі», приуроченому до Всесвітнього дня охорони праці.

«Безпека освітнього процесу і безпека праці є одним із наших пріоритетних завдань. У цьому аспекті надзвичайно важливо налагоджувати співпраці з такими установами як Державна служба з питань праці з метою консолідації зусиль, спрямованої на спільний розвиток науки, посилення процесу інтеграції між наукою, освітою та виробництвом, поєднання наукового потенціалу з практичним досвідом роботи», – зазначив Ректор Університету Володимир Мельник.

Володимир Петрович також наголосив на забезпеченні всебічної підтримки для розвитку співробітництва між інституціями. «Оскільки ми державні установи, то маємо разом працювати над питаннями, які складають наш спільний інтерес. Ідеться, зокрема, про науково-практичні коментарі до проблемних питань, а також підготовку кадрів в Університеті, які за своїм рівнем компетентності відповідатимуть високим вимогам, які є у Західному міжрегіональному управлінні Державної служби з питань праці», – додав Ректор.

Начальниця управління Західному міжрегіональному управлінні Державної служби з питань праці Оксана Єзерська натомість підкреслила важливість проведення спільних заходів, спрямованих на поглиблення розуміння основних аспектів законодавства з питань праці.

«Незважаючи на зусилля законодавців ми не зможемо насильно нав’язати розуміння, бачення і відношення до праці, до охорони праці й організації трудових відносин – ми маємо міняти філософію й докладати максимум зусиль до просвітницьких заходів, зокрема й у закладах освіти, – зазначила Оксана Єзерська. – Ми вдячні Львівському університету, випускницею якого я є, за співпрацю, адже розуміємо наскільки високим є рівень знань студентів і випускників Університету, які потенційно можуть стати нашими працівниками».

Надалі Оксана Єзерська і Володимир Мельник підписали Меморандум про співпрацю між Західним міжрегіональним управлінням Державної служби з питань праці та Львівським національним університетом імені Івана Франка. Відповідно до документу, сторони організовуватимуть спільні навчальні заходи, семінари, круглі столи, науково-практичні конференції, форуми, наради та інші інформаційно-роз’яснювальні заходи, реалізовуватимуть наукові проєкти та організовуватимуть культурно-освітні заходи, що становлять взаємний інтерес для сторін, а також здійснюватимуть обмін досвідом.

Першим кроком у такій співпраці стало проведення круглого столу «Безпечне та здорове робоче середовище — основний принцип та право на роботі», приуроченому до Всесвітнього дня охорони праці. Захід провели в рамках Тижня охорони праці у Львівському університеті. У засіданні взяли участь провідні науковці у галузі трудового законодавства та соціального права, представники профспілкових організацій та практики.

На початку роботи круглого столу Оксана Єзерська продемонструвала присутнім презентацію про діяльність установи, яку вона очолює. Йшлося, зокрема, про завдання Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці, законодавство України про охорону праці, Всесвітній день безпеки та здоров’я на роботі, функціонування робочої групи з питань узгодження спільних дій щодо зменшення рівня травматизму на роботі та напрацювання шляхів його реалізації. Окрім того, Оксана Єзерська розповіла про реалізацію положень Національного плану спільних заходів щодо зниження рівня незадекларованої праці, виробничого травматизму та сприяння відновлення економіки на 2023 рік.

Під час роботи круглого столу учасники обмінялися думками з ключових питань, присвячених безпеці праці. Йшлося, зокрема, про юридичні та соціальні аспекти питання. З доповідями виступили заступник голови Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України Мар’ян Калин, експертка ресурсно-аналітичного центру Зоряна Козак, доцентка кафедри соціального права Оксана Стасів, доцент кафедри соціального права Володимир Стрепко, начальник відділу охорони праці Університету Василь Поліщук, начальник служби радіаційної безпеки Олександр Мельник.

Підсумовуючи виступи колег, голова Первинної профспілкової організації працівників Університету Юліан Бек зазначив: «Сьогоднішній круглий стіл проходить під гаслом, яке запропонувала Міжнародна організація праці – «Безпечне та здорове робоче середовище — основний принцип та право на роботі». Цей захід ми проводимо в рамках Тижня охорони праці і розглядаємо безпеку робочого середовища не лише у контексті охорони праці. Впродовж цього тижня ми проаналізували питання безпеки у контексті психології, медицини, біологічної безпеки, кібербезпеки».

Нагадаємо, упродовж 24-28 квітня 2023 року у Львівському університеті триває цикл семінарів-тренінгів в рамках Тижня охорони праці. Зареєстровані учасники можуть долучатись до заходів в очному або дистанційному форматі (за допомогою Microsoft Teams). Після завершення курсу кожен учасник отримає сертифікат, що підтверджує успішне завершення навчання, обсягом 30 годин (1 кредит ЄКТС).

Юлія Гриценко

Світлини Юлії Гриценко і Марії Твардовської