logo

Відбувся круглий стіл, присвячений темі нових тенденцій соціального діалогу

23 травня 2023 року в межах Всеукраїнського фестивалю науки – 2023 у Львівському національному університеті імені Івана Франка відбувся круглий стіл на тему «Сучасні стандарти соціального діалогу: новели Закону «Про колективні угоди та договори».

Організатори події – кафедра соціального права юридичного факультету, Український центр соціально-правових досліджень та Первинна профспілкова організація працівників Університету – уже не вперше спільно працюють задля створення ефективної комунікаційної платформи. Модератором круглого столу був завідувач кафедри соціального права, професор Пилип Пилипенко.

Відкрив захід Ректор Університету, член-кореспондент НАН України, професор Володимир Мельник, наголосив на соціальній значущості таких заходів: «Колективний договір – це документ, необхідний для вирішення багатьох питань життя Університету. Ми випрацювали добрий документ як приклад ефективної співпраці – у нас немає сторони, яка нападає чи захищається. Ми працюємо на те, щоб мати можливість вирішувати питання різного характеру: мотивації, стимулювання, матеріальної допомоги, техніки безпеки, охорони праці й т.д. Організація таких круглих столів потрібна для вибудовування нових реальних мудрих життєво-необхідних форм співпраці на користь конкретної людини, хто б це не був в Університеті».

До участі в обговоренні долучилися заступник голови Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України Мар’ян Калин, представники Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці – заступник начальника Андрій Вакула і заступниця начальника відділу центрального регіону Управління інспекційної діяльності Наталія Щерба, а також науковці-практики з різних куточків країни, які вивчають і досліджують юридичну науку та її застосування в суспільному житті.

Профспілку працівників Університету представляли кваліфіковані юристи – голова профкому, доцент кафедри цивільного права та процесу Юліан Бек та юрисконсульт профкому, професор кафедри соціального права Володимир Бурак.

Теми доповідей стосувалися нових тенденцій соціального діалогу в світлі нового закону, актів соціального діалогу та колективних угод та договорів – сфера їхньої дії, колективні переговори щодо укладення, приєднання до сторони колективної угоди та колективного договору, призупинення та зупинення дії окремих положень колективної угоди. За підсумками круглого столу заплановано видання електронного збірника тез.

Христина Яхницька