logo

Документи, які підтверджують право на відпустку працівникам, які мають дітей

Відповідно до ст. 19 Закону України «Про відпустки» один з батьків, які працюють і мають двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину з інвалідністю, або які усиновили дитину, мати (батько) особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, одинока мати, батько дитини або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особа, яка взяла під опіку дитину або особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, чи один із прийомних батьків має право на щорічну додаткову оплачувану відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (стаття 73 Кодексу законів про працю України).

За наявності декількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів.

Отже, право на таку відпустку мають:

  • жінка, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років;
  • жінка, яка працює і має дитину з інвалідністю;
  • жінка, яка усиновила дитину;
  • мати інваліда з дитинства підгрупи А І групи;
  • одинока мати (батько) дитини;
  • батько інваліда з дитинства підгрупи А І групи, який виховує його без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі);
  • особа, яка взяла під опіку дитину або інваліда з дитинства підгрупи А І групи, чи один із прийомних батьків.

Розглянемо детальніше, які документи необхідно подати роботодавцю для реалізації права на цю на відпустку для кожної категорії працівників.

  1. Жінка, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років:

а) копії свідоцтв про народження дітей;

б) батько дітей, мати яких тривалий час перебуває в лікувальному закладі – документ, який підтверджує перебування матері тривалий час у лікувальному закладі.

  1. Жінка, яка працює і має дитину з інвалідністю:

а)  копія висновку МСЕК про встановлення інвалідності;

б) копія свідоцтва про народження дитини, або копію паспорту дитини.

  1. Жінка, яка усиновила дитину:

а) документи про усиновлення дитини.

  1. Мати особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А І групи:

а) висновок МСЕК про встановлення підгрупи А І групи інвалідності з диртинства;

  1. Одинока мати (батько).

Відповідно до Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику розгляду судами трудових спорів» № 9 від 06.11.1992 року, в якій одинокою матір’ю є «жінка, яка не перебуває у шлюбі і у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено в установленому порядку за вказівкою матері, або вдова, інша жінка, яка виховує і утримує дитину сама».

а)  документ, який підтверджує статус одинокої матері –  копію свідоцтва про народження дитини й довідку органів реєстрації актів цивільного стану про підстави внесення до книги записів народжень відомостей про батька дитини.

б) Розлучена жінка, що виховує дитину сама, якщо батько не проживає з дитиною:

копію свідоцтва про народження дитини;

копію свідоцтва про розірвання шлюбу;

документ, що підтверджує відсутність участі батька у вихованні дитини:

  • рішення суду про позбавлення відповідача батьківських прав;
  • рішення органів опіки та піклування або суду щодо участі батька у вихованні дитини;
  • ухвала суду або постанова слідчого про розшук відповідача у справі за • позовом про стягнення аліментів;
  • акт дослідження комітетом самоорганізації населення, або ЖЕО, в якому зі слів сусідів (за наявності їх підписів у акті) підтверджується факт відсутності участі батька у вихованні дитини;
  • довідка зі школи про те, що батько не бере участі у вихованні дитини (не спілкується з вчителями, не забирає дитину додому, не бере участі в батьківських зборах) тощо.

в) Вдова:

копію свідоцтва про народження дитини;

копію свідоцтва про шлюб;

копію свідоцтва про смерть чоловіка.

  1. Батько особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А І групи, який виховує його без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі):

а) документи, які підтверджують інвалідність з дитинства і відповідну групу інвалідності;

б) документ, який підтверджує виховання дитини без матері, або перебування матері тривалий час в лікувальному закладі.

  1. Особа, яка взяла під опіку дитину або інваліда з дитинства підгрупи А І групи чи один із прийомних батьків:

а) документ з органу опіки і піклування, або рішення суду про встановлення опіки над дитиною;

б) копію свідоцтва про народження дитини, або паспорту, а для особи з інвалідністю висновок МСЕК про встановлення групи інвалідності.

Відпустка працівникам, які мають дітей надається в будь-який час протягом календарного року.

Такі відпустки зазвичай не можуть бути поділені на частини. Але працівник, який має право на таку відпустку за двома підставами, може її використати, наприклад, спочатку за однією підставою тривалістю 10 календарних днів, а через деякий час за іншою підставою тривалістю 7 календарних днів.

Якщо працівник з якихось причин не скористався правом на додаткову відпустку, така відпустка може бути використана у наступних роках. В разі звільнення, незалежно від підстав, йому має бути виплачена компенсація за всі невикористані дні як щорічної відпустки, так і цієї соціальної відпустки.

Якщо в поточному році дитині виповнюється граничний вік, який дає право на соціальну відпустку, вона надається протягом цього року у повному розмірі. Працівник також не втрачає право на неї у році смерті дитини.

За матеріалами соціально-правової комісії профкому

та відділу кадрів Університету