logo

Про роботу у червні 2023 року

Статтею 73 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП) встановлено 9 святкових днів (зокрема 1 січня – Новий рік; 7 січня і 25 грудня – Різдво Христове; 8 березня – Міжнародний жіночий день; 1 травня – День праці; 9 травня – День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (День перемоги); 28 червня – День Конституції України; 24 серпня – День незалежності України; 14 жовтня – День захисників і захисниць України.) та 4 неробочі дні – релігійні свята, в які не проводиться робота (7 січня і 25 грудня – Різдво Христове, один день (неділя) – Пасха (Великдень), один день (неділя) – Трійця).

Тобто у червні працівники мали б мати подовжені вихідні з 3 по 5 червня (Трійця), а також вихідний 28 червня (День Конституції). Але через війну працівники працюватимуть у ці дні з оплатою праці, як у звичайний (несвятковий) робочий день

Нагадаємо, що відповідно до статті 73 КЗпП на підприємствах, в установах, організаціях робота не проводиться, зокрема, у такі святкові і неробочі дні:

  • Трійця – цього року 4 червня (неділя) ;
  • День Конституції України – 28 червня (середа).

Однак відповідно до Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» норми про святкові і неробочі дні в Україні на період воєнного стану не застосовуються.

За статтею 67 КЗпП, якщо святковий або неробочий день збігається зі суботою або неділею, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого. Тобто вихідним днем мав би бути понеділок 5 червня (перенесення вихідного з 04.06.2023 р.) та 28 червня (святковий день).

Проте воєнний стан в Україні наразі продовжено до 18 серпня 2023 року. У період дії воєнного стану не застосовуються, зокрема, норми статей 71 – 73 КЗпП (святкові і неробочі дні). На практиці це означає, що офіційних святкових та неробочих днів в Україні немає. При цьому графік роботи та час відпочинку встановлює роботодавець.

Звертаємо також увагу, що на період дії воєнного стану не діють норми КЗпП України щодо скорочення роботи на одну годину як при п’ятиденному, так і при шестиденному робочому тижні напередодні святкових і неробочих днів.

За матеріалами відділу кадрів

Університету та соціально-правової комісії

Первинної профспілкової організації працівників