logo

Дії населення у разі радіаційної аварії на АЕС

«Паніка завдає більше шкоди, ніж сама надзвичайна ситуація», – такими словами розпочали захід у Львівському університеті, присвячений ознайомленню із правильною поведінкою в разі радіаційної аварії на атомній електростанції. Аби не допустити паніки та хаосу у випадку небезпеки, слід завжди попередньо проходити навчання з безпеки життєдіяльності, адже поінформовані – означає озброєні.

6 липня 2023 року у Львівському національному університеті імені Івана Франка відбулась лекція на тему «Дії населення у разі радіаційної аварії на АЕС». Організували захід кафедра безпеки життєдіяльності Університету спільно з профспілковими організаціями студентів і працівників. Спікер події – доцент кафедри безпеки життєдіяльності Ігор Муць. До заходу долучилися усі зацікавлені студенти та працівники Університету.

Відкрив захід проректор з науково-педагогічної роботи та соціальних питань і розвитку Володимир Качмар: «Такі вебінари й лекції насамперед покликані забезпечити наших студентів та працівників Університету знаннями про дії у разі радіаційної небезпеки, а також можливістю в таких надзвичайно важких умовах російської агресії працювати, навчати, вчитися, робити все, що від нас залежить». Проректор нагадав присутнім про руйнівну ракетну атаку росії по мирних жителях Львова, яка відбулась напередодні вночі, та висловив співчуття рідним і близьким загиблих та поранених.

         Інформативна лекція, яку запропонував присутнім Ігор Муць, складалась з декількох частин, упродовж яких учасники ознайомились з основними аспектами дій у разі радіаційної аварії, серед яких:

  • підготовка до надзвичайної ситуації;
  • алгоритм дій, якщо аварія застала на вулиці чи в автомобілі;
  • дії, якщо аварія застала у приміщенні;
  • підготовка до евакуації.

«Будь-яка надзвичайна ситуація має певні кроки. І найголовніший крок ми зробили – дізналися, навчились, отримали інформацію. Маємо знання – отже ми вже захищені», – зазначив Ігор Муць. Спікер звернув увагу присутніх також на важливість медіаграмотності та необхідність користуватися офіційними державними каналами, які неодмінно повідомлять про виникнення надзвичайної ситуації та механізм дій у випадку радіаційної аварії.

Детальніше спікер окреслив те, як діяти у випадку, якщо аварія застала на вулиці, в автомобілі або в приміщенні. Ігор Муць розповів про відносно безпечні місця під час радіаційних аварій, особливості процедури знезараження, використання води та продуктів харчування. Наприкінці лекції учасники заходу дізнались також про механізм евакуації у випадку радіаційної аварії та мали нагоду поставити запитання спікерові.

Детальніше про дії населення у разі радіаційної аварії на АЕС можна дізнатись у запропонованих нижче інформаційних матеріалах.

Марія Твардовська