logo

Із 1 липня в Україні скасовано дію карантину, спричиненого COVID-19

Карантин у зв’язку з пандемією коронавірусу в Україні, що тривав понад три роки – з березня 2020, завершено. Відповідну постанову від 27 червня 2023 року № 651 прийняв Кабінет Міністрів України. COVID-19, як і грип, тепер у групі сезонних захворювань.

Про закінчення пандемії COVID-19 як надзвичайної ситуації оголосила 5 травня Всесвітня організація з охорони здоров’я. Показниками низхідної тенденції пандемії є передусім зростання імунітету населення до SARS-CoV-2 завдяки масовій вакцинації та інфекції, зниження смертності та послаблення тиску на системи охорони здоров’я.

Водночас потрібно пам’ятати, що коронавірус нікуди не зникає й становить реальну глобальну загрозу здоров’ю людей. Саме тому щеплення проти COVID-19 залишаються рекомендованими й безоплатними. Зокрема, зараз понад 7 млн доз вакцини є на рівні країни – держава забезпечена вакциною в межах програми COVAX на 2024 рік.

ВООЗ рекомендує вакцинуватись насамперед групам ризику: вагітним, особам віком 60+, імуноскомпроментованим, а також працівникам об’єктів критичної інфраструктури.

Вакцинація проти COVID-19 може бути проведена згідно з рішенням лікаря за бажанням пацієнта. Тобто вакцинація є рекомендованою, але не обов’язковою. Вакцинуватися можна або в свого сімейного лікаря, або в пунктах вакцинації, які продовжують працювати, а на їх базі додатково планується проведення рутинних щеплень.

Основний курс щеплення складається з двох вакцин або з однієї однодозної вакцини «Джонсон». Далі роблять перший бустер і другий бустер. Сьогодні така схема є рекомендованою і базовою для 95% українців. На найближчому засіданні НТГЕІ буде розглянуто рішення щодо 3 ревакцинації проти COVID-19.

Рекомендованими також залишаються базові протиепідемічні й профілактичні заходи – маски, антисептики, дистанції в місцях великого скупчення людей – та застосовуватимуться вони в разі точкових спалахів COVID-19 на рівні окремих колективів, міст чи областей.

Додамо, що через відсутність карантинних обмежень використання та наявність COVID-сертифікатів на території України не є обов’язковими.

Христина Яхницька