logo

В Університеті обговорили проєкт Закону «Про колективні трудові спори»

4 жовтня 2023 року на базі Львівського національного університету імені Івана Франка відбувся круглий стіл на тему «Проєкт Закону «Про колективні трудові спори»: крок до змін».

Організували обговорення відділення Національної служби посередництва і примирення у Львівській області, кафедра соціального права Львівського університету та Первинна профспілкова організація працівників ЛНУ ім. Івана Франка. Метою зустрічі було публічне обговорення проєкту Закону «Про колективні трудові спори» зацікавленими сторонами та узагальнення внесених пропозицій до законопроєкту. У заході взяли участь науковці, правники-практики, представники профспілкових організацій. Модерував засідання завідувач кафедри соціального права, професор Пилип Пилипенко.

З вітальним словом до учасників круглого столу звернулася начальниця відділення Національної служби посередництва і примирення у Львівській області Ганна Оршак, яка зазначила, що сьогодні такі обговорення відбуваються у всіх областях України. «Такі зустрічі потрібні. Цей проєкт розробляється упродовж п’яти років. Сьогодні ми працюємо практично з усіма профільними ЗВО, де є юридичні факультети і намагаємося від них почерпнути те, чого не вистачає цьому Закону», – зазначила Ганна Оршак й висловила вдячність Львівському університету за можливість проведення такого обговорення саме в ЛНУ ім. Івана Франка.

Від імені адміністрації Університету учасників зустрічі привітав проректор з науково-педагогічної роботи та соціальних питань і розвитку, професор Володимир Качмар. «Львівський університет завжди відкритий для таких зустрічей, адже вони не просто актуальні, а мають важливе практичне значення. Сподіваюся сьогодні і науковці, і практики матимуть можливість подискутувати,  обмінятися досвідом і продемонструвати своє бачення цього законопроєкту», – зазначив проректор.

Надалі трудовий арбітр Національної служби посередництва і примирення, експертка Ресурсно-аналітичного центру «Суспільство і довкілля» Зоряна Козак виступила із презентацією проєкту Закону «Про колективні трудові спори». Експертка зосередила увагу колег на історії розробки проєкту Закону «Про колективні трудові спори», основних проблемах теперішньої системи вирішення колективних трудових спорів, структурі проєкту Закону «Про колективні трудові спори» та його перевагах.

Зоряна Козак зазначила, що у 2020 році було проведено дослідження функціонування системи позасудового вирішення індивідуальних і колективних трудових спорів в Україні в межах проєкту технічного співробітництва МОП «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні» та були надані рекомендації щодо її удосконалення, які обговорили і схвалили на національній конференції за участі представників сторін соціального діалогу, фахівців НСПП, українських і міжнародних експертів. За словами Зоряни Козак, було проведено 56 засідань робочої групи, утвореної Національною службою посередництва і примирення, підготовлено проєкт Закону й організовано численні його обговорення.

Дослідниця окреслила основні проблеми системи вирішення колективних трудових спорів, серед яких, зокрема, необхідність законодавчого закріплення та реалізації прав сторін соціального діалогу на колективні дії у випадках конфліктів інтересів, включаючи право на страйк; недосконалість правового регулювання права на страйк; відсутність законодавчого закріплення поділу на «спори про права» та «спори про інтереси», що передбачає різні процедури вирішення таких спорів; відсутність належного правового регулювання форми судового вирішення колективних трудових спорів; відсутність імперативного закріплення переговорів як обов’язкової стадії вирішення колективного трудового спору; недостатнє державне фінансування навчання медіаторів-посередників і трудових арбітрів, проблеми з оплатою послуг з посередництва і трудового арбітражу; недостатність визначення відповідальності сторін колективного трудового спору за ухилення від примирних процедур та ін.

Експертка представила й переваги проєкту Закону «Про колективні трудові спори». Так, для роботодавців такими перевагами є розвиток соціального діалогу шляхом збільшення ролі переговорів, як обов’язкового етапу вирішення колективних трудових спорів, посилення ролі колективних угод (договорів), можливість правового регулювання колективних трудових спорів в колективних угодах (договорах), cпрощення процедури вирішення колективних трудових спорів, управління соціальними конфліктами шляхом розвитку інституту трудової медіації тощо.

Натомість перевагами для працівника є підвищення значимості профспілок як сторони колективного трудового спору, що може представляти інтереси працівників, можливість для сторін обирати процедуру вирішення колективного трудового спору, залучати осіб, яким довіряють, спрощений порядок реєстрації колективного трудового спору, чітка регламентація юридичної відповідальності за порушення порядку вирішення колективного трудового спору.

У презентації також ішлося про переваги проєкту Закону «Про колективні трудові спори» для держави. Зокрема, це імплементація в національне законодавство міжнародних стандартів і найкращого досвіду демократичних країн; розвиток соціального діалогу шляхом збільшення ролі переговорів та положень колективних угод; управління соціальними конфліктами шляхом розвитку інституту трудової медіації; розвантаження судів шляхом стимулювання звернення сторін до примирних процедур, трудового арбітражу.

Надалі відбулося власне обговорення проєкту Закону, під час якого йшлося про проблемні питання примирних процедур, було представлено позиції роботодавців та профспілок. Обговорили також порядок реалізації права на страйк за законопроєктом «Про колективні трудові спори», питання медіації як способу вирішення колективних трудових спорів, засади вирішення колективних трудових спорів трудовим арбітражем.

Зустріч завершилась дискусією та підведенням підсумків.

Юлія Гриценко

Світлини Юлії Гриценко та Марії Твардовської