logo

Про соціальну відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами

Відповідно до Закону України «Про відпустки» за бажанням жінки та у разі відсутності медичних протипоказань частина відпустки тривалістю 70 календарних днів, передбачена до пологів, може бути перенесена та використана жінкою частково або повністю після пологів, починаючи з дня пологів. При цьому загальна тривалість відпустки не може перевищувати сумарно 126 календарних днів (140 календарних днів – у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів).

Закон передбачає, що тривалість відпустки з вагітності та пологів не змінюватиметься, проте жінки отримують право розпочинати відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами пізніше, ніж за 70 (90) днів до очікуваної дати пологів. Невикористані ж дні переноситимуться в такому разі на період після пологів. Це може відбутися лише в тому разі, якщо жінка не має медичних протипоказань — і лише за бажанням самої працівниці.

Отже, за законом тепер вагітна жінка має три варіанти:

  • вона може працювати до початку періоду, зазначеного у листку непрацездатності, тобто до періоду тридцяти тижнів вагітності. А далі піти у відпустку у зв’язку із вагітністю та пологами повної тривалості в тому періоді, який визначив їй лікар. Роботодавець же створює наказ про надання працівниці такої відпустки і дбає про виплату їй допомоги від Пенсійного фонду України;
  • вона може вирішити перенести відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами.

Жінці, яка бажає перенести відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами повинна прийняти рішення на момент формування медичного висновку.

Якщо жінка бажає перенести формування медичного висновку категорії «Вагітність та пологи» на строк пізніше ніж початок 30 тижня вагітності, вона пише заяву, форма якої затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я України №1810 від 18.10.2023 року. Заява жінки на ім’я керівника закладу охорони здоров’я за відсутності медичних протипоказань із вказівкою бажаної дати початку відпустки є підставою для відтермінування формування медичного висновку. Зразок заяви можна завантажити за посиланням.

Оскільки медичний висновок про тимчасову непрацездатність – електронний документ, що формується на підставі медичних записів в електронній системі охорони здоров’я та містить висновок лікаря за результатами медичної експертизи з тимчасової втрати працездатності, що засвідчує тимчасову непрацездатність то він є підставою для створення листка непрацездатності.

Якщо ж медичний висновок вже створений і на його підставі сформовано листок тимчасової непрацездатності то вносити зміни до сформованого листка непрацездатності, якщо бажання перенесення виникне пізніше неможливо.

Якщо пацієнтці до дня пологів не було сформовано медичного висновку категорії «Вагітність та пологи», то медичний висновок категорії «Вагітність та пологи» формується з дати пологів.

У випадку коли пологи почнуться до настання дати зазначеної у заяві то медичний висновок буде сформований  з дати фактичних пологів.

За матеріалами соціально-правової комісії

Первинної профспілкової організації працівників

Львівського національного університету імені Івана Франка