logo

Культурно-мистецька діяльність: підсумки 2023 року

У час випробувань та викликів, спричинених збройною агресією росії, культурно-мистецька діяльність перетворюється в інструмент підтримки національного єднання та стійкості. Для багатьох мистецькі події стають міцною психологічною опорою, джерелом енергії та внутрішньої сили.

Ініціативи культурно-мистецького спрямування, які надходять від факультетів, завжди знаходять підтримку. Комісія з культурно-мистецької роботи працює у різних напрямках: організація пізнавальних мандрівок та екскурсій для підрозділів Університету, відвідування концертів і театральних вистав, підтримка видавництва художньої, наукової та науково-популярної літератури, організація заходів та подій для дітей працівників тощо.

Цьогоріч нам вдалось реалізувати понад 600 квитків на вистави у Національному академічному українському драматичному театрі імені Марії Заньковецької та близько 300 квитків на інші культурно-мистецькі заходи. Разом з тим, завдяки фінансовій підтримці профспілки колективи структурних підрозділів Університету впродовж року неодноразово організовували поїздки, виїзні засідання, екскурсії та інші заходи, зокрема:

-колектив геологічного факультету здійснив екскурсійну поїздку у село Кам’янка (Стрийський район);

-у Чорногірському географічному стаціонарі, що у смт. Ворохта (Івано-Франківська область) працівники кафедри фізичного виховання та спорту провели науково-методичний семінар «Організація та проведення туристичної мандрівки на озеро Несамовите»;

-працівники факультету педагогічної освіти здійснили подорож у Музейний заповідник «Тустань»;

-колектив географічного факультету насолодився екскурсією за маршрутом: с. Стільсько – с. Верин – с. Угерсько;

-працівники Наукової бібліотеки здійснили мандрівку до міста Дрогобич;

-колектив бухгалтерської служби відвідав концерт народної капели бандуристок «Зоряниця» у Митрополичих садах;

-працівники факультету іноземних мов здійснили мандрівку до Музейного заповідника «Тустань», національного природничого парку Сколівські Бескиди та водоспаду Кам’янка;

-колектив факультету міжнародних відносин насолодився мандрівкою до Карпатського національного природного парку за маршрутом: смт. Ворохта – НСБ «Заросляк» – смт. Верховина, а також до Ландшафтного заказника «Бердо» (с. Климець – с. Мохнате);

-працівники факультету прикладної математики та інформатики відвідали Музей науки у Львові;

-профспілковий актив разом із капеланом Університету отцем Мар’яном Мисяковським у рамках виїзного засідання відвідали с. Унів та Свято-Успенську Унівську лавру.

Одним з напрямків культурно-мистецької діяльності нашої організації є організація заходів для дітей працівників Університету, а також підтримка таких подій від інших організацій. У січні та лютому 2023 року вдалося реалізувати понад 120 квитків на вистави для дітей у Першому академічному українському театрі для дітей та юнацтва. Натомість у грудні 2023 року на вистави цього ж театру та Національного академічного українського драматичного театрі імені Марії Заньковецької працівники Університету отримали близько 900 квитків, аби разом із малечею відвідати такі вистави, як «Дорога до Різдва», «Стежечка Святого Миколая» та «Попелюшка».

Подарунки для дітей працівників Університету щороку стають своєрідним символом тепла і доброти. Цьогоріч понад 1300 діток отримали солодкі подарунки від Святого Миколая, адже сьогодні, у часи труднощів, вкрай важливо зберегти в малечі віру в дива та казку. Окрім цього, діти отримали чудову нагоду зустрітися зі Святим Миколаєм в Університеті. До організації цього свята, окрім профспілкової організації, долучились факультет культури і мистецтв, а також Центр соціального розвитку та громадських ініціатив Львівського університету. Спільно з цими організаціями профспілка також долучалась до організації таких подій, як шаховий турнір серед дітей працівників Університету, майстер-клас із виготовлення стрітенської свічки, творчий проєкт «Монстр опера», інтерактивний освітній проєкт Business Cамр для дітей Захисників і Захисниць України.

Ще одним аспектом діяльності нашої комісії є підтримка ініціатив різних підрозділів у виданні книг. Цьогоріч профспілка фінансово підтримала друк підручника «Фізіологія та біохімія рослин. Том 1» (біологічний факультет), а також видання «Сучасна парадигма публічного управління: Збірник тез IV Міжнародної науково-практичної конференції» (факультет управління фінансами та бізнесу). Окрім цього, профспілкова організація долучилась до придбання двотомника віршів і прози Героя України, офіцера Збройних сил України, випускника факультету журналістики Львівського університету Тараса Матвіїва «Мої думки».

Висловлюємо щиру вдячність усім, хто активно долучався до культурно-мистецької роботи профспілкової організації Львівського університету. Сподіваємось, що 2024 рік стане роком нових звершень та перемог, креативних та унікальних ініціатив, які надихатимуть та вселятимуть надію у світле майбутнє. Віримо у Перемогу та Збройні Сили України! Слава Україні!

Марія Твардовська