logo

На базі Університету відбувся круглий стіл «Засади соціальної справедливості у проєкті Трудового кодексу України»

20 лютого 2024 року з нагоди Всесвітнього дня соціальної справедливості, який відзначають щорічно 20 лютого, на базі Львівського національного університету імені Івана Франка відбувся круглий стіл «Засади соціальної справедливості у проєкті Трудового кодексу України». Захід відбувся у Львівському будинку вчених. Організатори круглого столу – Первинна профспілкова організація працівників Університету та громадська організація «Український центр соціально-правових досліджень». До заходу долучилися провідні науковці у галузі соціального права, представники Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці, Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області, представники профспілкових організацій, громадські активісти.

Розпочали зустріч із хвилини мовчання, якою вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні. Опісля до присутніх звернувся модератор заходу, завідувач кафедри соціального права ЛНУ ім. Івана Франка, професор Пилип Пилипенко, який зазначив, що метою круглого столу є обговорення та підготовка пропозицій до проєкту Трудового кодексу України задля забезпечення балансу інтересів працівників та роботодавців.

На важливості проведення таких заходів, зокрема, аналізі й напрацюванні пропозицій до законодавчих документів наголосили проректор з науково-педагогічної роботи та соціальних питань і розвитку, професор Володимир Качмар та голова Первинної профспілкової організації працівників Університету Юліан Бек.

 

Надалі учасники заходу перейшли безпосередньо до виступів та обговорення задекларованої теми. Завідувач кафедри соціального права, професор Пилип Пилипенко присвятив свій виступ теоретичним основам проєкту Трудового кодексу, тоді як професор кафедри теорії та історії політичної науки ЛНУ ім. Івана Франка Ігор Вдовичин акцентував на питанні соціальної справедливості у світі. Про міжнародні трудові стандарти Європейського Союзу щодо відповідності змісту Трудового кодексу йшлося у виступі професорки кафедри соціального права Олени Рим. Міркуваннями про зміст та умови трудового договору у Трудовому Кодексі поділилася доцентка цієї ж кафедри Тетяна Парпан, а про припинення трудового договору розповів доцент Володимир Стрепко.

Голова Об’єднання профспілок Львівщини Роман Дацько окреслив погляд профспілок на проєкт Трудового Кодексу. Натомість позицію роботодавців на проєкт ТК представив виконавчий директор Львівського обласного об’єднання організацій роботодавців Михайло Яворський. Про колективні відносини у проєкті Трудового Кодексу розповів юрисконсульт Первинної профспілкової організації працівників Університету, професор кафедри соціального права Володимир Бурак.

В межах роботи круглого столу також виступили начальниця Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці Оксана Єзерська, голова Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України Марія Яцейко, заступник голови Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України Мар’ян Калин, доценти кафедри соціального права Львівського університету Орест Раневич, Дмитро Швець та Ігор Фурик.

Учасники круглого столу акцентували на важливості модернізації норм трудового законодавства, які повинні відповідати сучасним вимогам ринку праці, а Трудовий Кодекс – сприяти зміцненню соціального діалогу між працівниками та роботодавцями та забезпеченню ефективного захисту прав працівників.

Завершилась зустріч підведенням підсумків. Організатори також зазначають, що за результатами круглого столу буде опубліковано електронний збірник тез виступів та доповідей учасників заходу.

Юлія Гриценко

Фото авторки