logo

Відбувся семінар, присвячений призначенню і виплаті допомог у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності

12 березня 2024 року в межах нашого циклу семінарів-тренінгів «Соціальні виплати та соціальні пільги для громадян в умовах воєнного стану» відбувся третій семінар «Призначення і виплата допомог у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності». Спікерками сьогодні виступили заступниця начальника Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області Леся Нашора і начальниця відділу перевірки правильності розрахунку розміру страхових виплат у зв’язку із тимчасовою втратою працездатності Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області Ольга Оприско.

Упродовж семінару спікерки окреслили визначення поняття тимчасової непрацездатності та ознайомили учасників тренінгу з ключовими термінами, пов’язаними з нею. Йшлося також про основні види страхових виплат, серед яких допомога у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, допомога у зв’язку з вагітністю та пологами, допомога на поховання, допомога у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання.

Разом з тим, спікерки розповіли й про підстави для відмови в наданні допомоги по тимчасовій непрацездатності, зазначивши, що у таких випадках керуються законодавством та принципами соціального страхування. До прикладу, допомога по тимчасовій непрацездатності не надається у випадку простою на підприємстві чи призупинення трудових відносин. На відмову претендують і випадки навмисного заподіяння шкоди своєму здоров’ю з метою ухилення від роботи чи інших обов’язків або симуляції хвороби; за період перебування застрахованої особи у відпустці без збереження заробітної плати, творчій відпустці, додатковій відпустці у зв’язку з навчанням; у разі одержання застрахованою особою травми або її захворювання при вчиненні нею кримінального правопорушення та інші.

Особливу увагу сьогодні приділили порядку обчислення допомоги. Так, за словами спікерів, розмір виплати залежить від страхового стажу: 100% середньої заробітної плати отримують застраховані особи зі страховим стажем понад 8 років; 70% – страховий стаж від 5 до 8 років; 60% – страховий стаж від 3 до 5 років; 50% – страховий стаж до 3 років.

Під час заняття на учасників чекала й практична робота. Зокрема, їм запропонували розрахувати суму допомоги по тимчасовій непрацездатності для конкретного випадку.

Нагадаємо, навчання триватиме до 15 березня 2024 року. По завершенні курсу за результатами підсумкового тестування кожен учасник отримає сертифікат, що підтверджує успішне завершення навчання, обсягом 30 годин (1 кредит ЄКТС).

Юлія Гриценко

Фото Єлизавети Оленської