logo

Відбувся семінар, присвячений актуальним питанням призначення житлових субсидій

13 березня 2024 року відбувся наш четвертий семінар в межах циклу семінарів-тренінгів «Соціальні виплати та соціальні пільги для громадян в умовах воєнного стану». Сьогодні говорили про підстави та порядок призначення житлових субсидій. Спікерами виступили начальниця управління пенсійного забезпечення, надання страхових виплат, соціальних послуг, житлових субсидій та пільг Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області Наталія Гайдар та заступник начальника Управління  пенсійного  забезпечення, надання страхових виплат, соціальних послуг, житлових субсидій та пільг – начальник відділу надання житлових субсидій Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області Василь Гельбич.

Під час семінару доповідачі розповіли учасникам про те, що таке субсидія, хто має право на її отримання, які документи потрібно подати уповноваженим органам для призначення житлової субсидії, куди подавати документи для призначення житлової субсидії. Так, необхідні документи (заяву, декларацію, довідку про доходи, копію договору про реструктуризацію заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг (у разі наявності), договір наймання (оренди) житла (у разі наявності), рішення суду (в разі наявності)) потрібно подати структурному підрозділу з питань соціального захисту населення, посадовим особам виконавчого органу, центру надання адміністративних послуг за зареєстрованим/задекларованим місцем проживання (орендарі, внутрішньо переміщені особи – за фактичним місцем проживання) або органу Пенсійного фонду України – незалежно від місця проживання.

Разом з тим, спікери зазначили, що документи можна також надіслати поштою до Пенсійного фонду  України або ж подати в електронній формі через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України, мобільний додаток Пенсійного фонду України або Портал Дія, через офіційний вебсайт Мінсоцполітики або інтегровані з ними інформаційні системи органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, через інформаційні системи Мінсоцполітики (з накладенням електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису).

У виступі йшлося також про період розрахунку  житлової субсидії: житлова субсидія на оплату житлово-комунальних послуг призначається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального сезону і розраховується на неопалювальний сезон – з 1 травня по 30 вересня; на опалювальний сезон – з 1 жовтня по 30 квітня.

Окрім того, спікери зосередили увагу слухачів на питаннях, які стосуються строку прийняття рішення про призначення/не призначення та відмови в призначенні житлової субсидії і порядку повідомлення заявника про призначення/відмову в наданні житлової субсидії. Завершився семінар традиційно відповідями на запитання.

Юлія Гриценко

Фото Катерини Старушенко