logo

Відбулося засідання Експертної ради при Представникові Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

30 квітня 2024 року відбулося чергове засідання Експертної ради при Представникові Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Під час засідання Представник Уповноваженого ВРУ з прав людини у Львівській області Тарас Подвірний презентував членам Ради дослідження та спеціальну доповідь «Практичні аспекти діяльності Офісу Омбудсмана по 9 стратегічних напрямках роботи».

Окрім того, в межах зустрічі заслухали членів Експертної Ради щодо системних проблем та шляхів їх вирішення по кожному з 9 напрямків роботи:

– права людини в системі органів сектору безпеки й оборони;

– додержання соціальних та економічних прав;

– права громадян, постраждалих внаслідок збройної агресії проти України;

– додержання рівних прав і свобод, прав національних меншин, політичних та релігійних поглядів;

– права людини в місцях несвободи;

– додержання інформаційних прав;

– право на справедливе правосуддя;

– додержання прав дитини, сім’ї, молоді та спорту;

– міжнародне співробітництво та європейська інтеграція.

Голова Первинної профспілкової організації працівників Університету Юліан Бек звернувся до Представника Уповноваженого ВРУ з прав людини у Львівській області щодо неправомірного проєкту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо фінансування здобуття вищої освіти та надання державної цільової підтримки її здобувачам», позаяк аналіз цього законопроєкту дозволяє зробити висновки, що він порушує основоположні права людини і громадянина, у тому числі ті, які закріплені у Конституції України. Експерт зазначив, що дія такого закону в час війни демотивуватиме молодь вступати до ЗВО України.

Також із зверненням виступила керівниця Центр соціального розвитку та громадських ініціатив ЛНУ ім. Івана Франка Ярина Танчак щодо підтримки військових, які через важкий стан здоров’я, зокрема, інвалідність звільняються зі служби в Збройних Силах України. Експертка зазначила про надходження скарг від сімей ветеранів щодо порушення їхніх прав, зокрема у відмові місцевими службами в оформленні рідним догляду на професійній основі. За словами Ярини Танчак ветерани з інвалідністю – це люди з подвійним соціальним статусом, яким потрібні особливі умови. Також запропонувала здійснити моніторинг кількості таких осіб по Львівській області та детально вивчити їхні проблеми.

Окрему увагу на засіданні Ради приділили порушенням прав військовослужбовців при проходженні ВЛК та працевлаштуванні осіб з інвалідністю.

За матеріалами Центру соціального розвитку та громадських ініціатив