logo

Про роботу у червні 2024 року

Статтею 73 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП) встановлено такі святкові дні (зокрема 1 січня – Новий рік; 8 березня – Міжнародний жіночий день; 1 травня – День праці; 9 травня – День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років; 28 червня – День Конституції України; 15 липня – День Української Державності; 24 серпня – День незалежності України; 1 жовтня – День захисників і захисниць України; 25 грудня – Різдво Христове. та неробочі дні – релігійні свята, в які не проводиться робота (один день (неділя) – Пасха (Великдень), один день (неділя) – Трійця, 25 грудня – Різдво Христове).

Відповідно до статті 67 КЗпП, якщо святковий або неробочий день збігається зі суботою або неділею, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого. Тобто вихідним днем мав би бути понеділок 24 червня (перенесення вихідного з 23.06.2024) та 28 червня (святковий день).

Однак відповідно до закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» період дії воєнного стану не застосовуються, зокрема, норми статей 71 – 73 КЗпП (святкові і неробочі дні). На практиці це означає, що офіційних святкових та неробочих днів в Україні немає. При цьому графік роботи та час відпочинку встановлює роботодавець.

Воєнний стан в Україні наразі продовжено до 12 серпня 2024 року. Тому працівники працюватимуть у ці дні з оплатою праці, як у звичайний (несвятковий) робочий день

Звертаємо також увагу, що на період дії воєнного стану не діють норми КЗпП України щодо скорочення роботи на одну годину як при п’ятиденному, так і при шестиденному робочому тижні напередодні святкових і неробочих днів.

За матеріалами відділу кадрів

Університету та соціально-правової комісії

Первинної профспілкової організації працівників