logo

Про виплату матеріальної допомоги на оздоровлення працівникам Університету

Частиною першою статті 57 Закону «Про освіту» передбачено, що педагогічні працівники та науково-педагогічні працівники мають право на виплату допомоги на оздоровлення у розмірі місячного посадового окладу (ставки заробітної плати) при наданні щорічної відпустки.

Право на цю допомогу мають педагогічні і науково-педагогічні працівники, перелік посад яких затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 14.06.2000 № 963 «Про затвердження переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників». Вона є обов’язковою, і кошти на виплату такої допомоги мають бути передбачені фондом оплати праці.

Допомога при наданні щорічної відпустки надається і тим педагогічним та науково-педагогічним працівникам, які працюють на умовах строкового трудового договору за умови надання їм відпустки у тому числі при звільненні їх з роботи після закінчення відпустки, а також жінкам з числа педагогічних або науково-педагогічних працівників, які під час перебування у відпустці для догляду за дитиною до трьох років працюють на умовах неповного робочого дня.

Право на допомогу на оздоровлення також мають науково-педагогічні працівники, які працюють на умовах неповного робочого часу. Цим працівникам виплачують допомогу у розмірі їхнього місячного посадового окладу (ставки заробітної плати).

У той же час науково-педагогічні працівники, які працюють на умовах погодинної оплати праці не мають права на матеріальну допомогу на оздоровлення, оскільки ставки погодинної оплати включають оплату за дні відпустки відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 26.09.2005 р. № 557 «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ».

Стосовно інших категорій працівників, які мають право на допомогу на оздоровлення, то вона для них передбачена законами, які регулюють їхню діяльність.

Так, бібліотечні працівники мають право на допомогу на оздоровлення при наданні щорічної відпустки у розмірі посадового окладу (стаття 30 Закону України «Про бібліотеки і бібліотечну справу»).

Відповідно до статті 28 Закону України «Про музеї та музейну справу» працівники музеїв мають право на допомогу на оздоровлення при наданні щорічної відпустки у розмірі посадового окладу (ставки заробітної плати).

Працівникам Центру культури і дозвілля допомога для оздоровлення під час надання щорічної відпустки передбачена у розмірі посадового окладу (Постанова Кабінету Міністерства України від 9 грудня 2015 р. № 1026).

Працівники можуть отримати допомогу на оздоровлення лише при наданні щорічної відпустки. У тому випадку, коли працівник не отримав у поточному році матеріальну допомогу, право на неї він втрачає, бо на відміну від відпустки вона не переноситься на наступний рік. Аналогічно у випадку заміни відпустки грошовою компенсацією працівник також не має права на зазначену допомогу.

При використанні відпустки частинами працівник повинен зазначити у заяві з якою частиною відпустки йому повинна виплатитися допомога.

Право на допомогу на оздоровлення мають лише працівники за основним місцем роботи. Виплата допомоги на оздоровлення за сумісництвом не передбачена.

Іншим працівникам Університету виплата допомоги на оздоровлення при наданні щорічної відпустки не передбачена законодавством.

За матеріалами відділу кадрів Університету,

планово-фінансового відділу Університету

та соціально-правової комісії профкому