logo

Про роботу в жовтні 2024 року

Щороку відповідно до ст.73 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП) у жовтні ми маємо державне свято – День Захисників і Захисниць України. Раніше його відзначали 14 жовтня, але за Законом «Про внесення змін до статті 73 Кодексу законів про працю України» №3258-IX від 14 липня 2023 року, дату святкування перенесено на 1 жовтня.

Цього року 1 жовтня припадає на вівторок. За старими правилами, цей день мав би бути вихідним та неробочим.

Однак відповідно до закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» період дії воєнного стану не застосовуються, зокрема, норми статей 71 – 73 КЗпП (святкові і неробочі дні). На практиці це означає, що офіційних святкових та неробочих днів в Україні немає. При цьому графік роботи та час відпочинку встановлює роботодавець.

Воєнний стан в Україні наразі продовжено до 10 листопада 2024 року. Тому працівники працюватимуть у ці дні з оплатою праці, як у звичайний (несвятковий) робочий день

Звертаємо також увагу, що на період дії воєнного стану не діють норми КЗпП України щодо скорочення роботи на одну годину як при п’ятиденному, так і при шестиденному робочому тижні напередодні святкових і неробочих днів.

За матеріалами відділу кадрів Університету

та соціально-правової комісії Первинної профспілкової організації працівників