logo

Всесвітній день дій за гідну працю: «Працівники заслуговують на мир і демократію»

Щороку 7 жовтня відзначається Всесвітній день дій за гідну працю, який за ініціативи Міжнародної конфедерації профспілок та підтримки Міжнародної організації праці проводиться з 2008 року.

Цього року Всесвітній день дій за гідну працю, що відзначається 7 жовтня, проходить під гаслом «Працівники заслуговують на мир і демократію». В умовах ескалації конфліктів і продовження придушення авторитарними режимами прав і засобів до існування мільйонів людей, світовий профспілковий рух об’єднується, щоб вимагати миру і демократії як основних прав трудящих у всьому світі.

В умовах агресії російської держави це є особливо актуальним для України.

Федерація профспілок України зазначає, що сприяння миру є наріжним каменем соціальної справедливості. Без миру не може бути соціальної справедливості, а без демократії працівники не можуть забезпечити собі гідну працю і гідність, на яку вони заслуговують.

В умовах війни щодня стикаються з несправедливістю, втратою засобів до існування і придушенням своїх прав. Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» встановлено певні обмеження стосовно трудових прав працівників. Це в першу чергу стосується соціального діалогу, обмеження прав профспілок, права працівників на відпочинок.

Міжнародна конфедерація профспілок виступила із заявою, що Всесвітній день боротьби за гідну працю буде присвячений ініціативам миру і демократії, особливо в зонах конфліктів, де працівники страждають найбільше, зокрема: що незаконне вторгнення росії в Україну, що триває з 2022 року, спричинило широкі людські страждання і втрату тисяч життів. Світовий профспілковий рух твердо солідарний з народом України і продовжує закликати до миру і відновлення суверенітету України.

В умовах війни в Україні є актуальним питання підвищення рівня реальних трудових доходів працівників задля недопущення поглиблення бідності серед працюючих, підтримки їхньої платоспроможності та створення умов задля повернення вимушених мігрантів в Україну. Відповідно до бюджетної декларації на 2025-2027 роки, яка схвалена постановою Кабінету Міністрів України від 28 червня 2024 р. № 751 прогнозні розміри прожиткового мінімуму та рівня забезпечення прожиткового мінімуму на 2025—2027 роки встановлено на рівні 2024 року, а розмір мінімальної заробітної плати до 2027 року становитиме 8000 гривень.

Розв’язання проблем у сфері оплати праці набуває особливої важливості для збереження та відновлення трудового потенціалу країни, який конче необхідний для масштабної відбудови європейської України.