logo

Профспілки витупають проти прийняття законопроєкту № 2681

Профспілки всієї України сьогодні висловлюють свою незгоду щодо законопроєкту № 2681, який 27 травня 2020 року члени парламентського Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів рекомендували Верховній Раді прийняти за основу.

Проєкт закону містить низку положень, які порушують міжнародні норми та національне законодавство, значно погіршуючи права профспілок та їх членів. Передусім це стосується порушення ст. 36 Конституції України, яка регулює право громадян на участь у професійних спілках з метою захисту своїх трудових і соціально-економічних прав та інтересів. Конституційна норма закріплює, що професійні спілки утворюються без попереднього дозволу на основі вільного вибору їх членів. Усі професійні спілки мають рівні права. Також законопроєкт порушує положення Конвенції МОП № 87 «Про свободу асоціації та захист права на організацію». Істотним порушенням права на участь у профспілці і принципів соціального діалогу є норма законопроєкту про заборону профспілці виступати представником працівників у колективних переговорах, якщо до професійної спілки входять особи, які є в категорії керівного персоналу підприємства, установи, організації. Законопроєкт пропонує втручання у статутну діяльність профспілок, оскільки передбачається створення контрольних комісій.

Усі ці положення щодо обмеження повноважень профспілок у питаннях захисту прав працівників створили передумови для реєстрації петиції з вимогою не розглядати законопроект № 2681 як такий, що порушує та обмежує права профспілок в Україні. 22 травня 2020 року електронна петиція на сайті Верховної Ради України «Про не розгляд законопроєкту № 2681 як такого, що порушує права профспілок в Україні» зібрала необхідні 25 000 підписів. Однак, незважаючи на спротив громадськості, 27 травня 2020 року члени парламентського Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів рекомендували Верховній Раді прийняти проєкт Закону № 2681 за основу.

Такі дії Комітету викликали чергову хвилю обурення серед спілчан. Освітянська профспілка, звичайно ж, також не залишається осторонь.

29 травня 2020 року зі зверненням до голів депутатських фракцій та груп Верховної Ради України і Народних депутатів України від Львівщини виступила Львівська обласна організація профспілки працівників освіти і науки України, яка представляє майже 100 тисяч спілчан області. У листі профспілка просить не допустити включення зазначеного законопроєкту до порядку денного та виступити на Погоджувальній раді з пропозицією відтермінувати прийняття рішення про включення проєкту № 2681 до порядку денного сесії і рекомендувати Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів провести додаткові консультації з профспілками з метою виправлення проблемних положень законопроєкту і недопущення порушень законодавства України та міжнародних угод.

1 червня 2020 року Профспілка працівників освіти і науки України звернулася до Голови Верховної Ради України та всіх фракцій політичних партій та груп у Верховній Раді України з приводу проєкту Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо окремих питань діяльності професійних спілок)», реєстраційний № 2681 від 27.12.2019, внесеного народними депутатами України Г.М. Третьяковою та іншими, який парламентським Комітетом з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів рекомендовано Верховній Раді України прийняти за основу і лише після цього створити робочу групу для його подальшої підготовки до ІІ читання. У Профспілці освітян наголошують, що розраховую на підтримку народних депутатів України та недопущення ними включення зазначеного законопроєкту до порядку денного.

Детальний аналіз положень, представлених у цьому антисоціальному законопроєкті, можна знайти за посиланням.

Пресслужба

Первинної профспілкової організації працівників

Львівського національного університету імені Івана Франка