logo

В Університеті обговорили основні аспекти поняття гідної праці

6 жовтня 2023 року у Львівському національному університеті імені Івана Франка відбувся круглий стіл «Гідна праця – основа громадянського суспільства як запорука стабільності та миру». Захід присвятили Всесвітньому дню дій за гідну працю, який відзначають щорічно 7 жовтня.

Поняття гідної праці було розроблено Міжнародною організацією праці  у 1999 році. МОП визначає поняття «гідна праця» як «продуктивну працю в умовах свободи, справедливості, безпеки і гідності кожного працівника». Ідеться передусім про дотримання визнаних в міжнародному середовищі норм і принципів у сфері праці, розширення масштабів соціального захисту для всіх працівників, посилення взаємодії державних органів, організацій роботодавців та працівників і соціального діалогу у розв’язанні основних соціально-економічних проблем.

Організували зустріч Первинна профспілкова організація працівників Університету, кафедра соціального права ЛНУ ім. Івана Франка, ГО «Український центр соціально-правових досліджень», Західне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці, Об’єднання профспілок Львівщини та Львівське обласне об’єднання організацій роботодавців. У заході взяли участь також представники відділення Національної служби посередництва і примирення у Львівській області, Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України, Первинної профспілкової організації працівників Національного університету «Львівська політехніка», студенти юридичного факультету, юристи-практики та всі, для кого цікаві питання регулювання праці. Модерував круглий стіл професор кафедри соціального права Володимир Бурак.

Учасників зустрічі привітав проректор з науково-педагогічної роботи та соціальних питань і розвитку, професор Володимир Качмар, який наголосив, що подібні обговорення неодмінно повинні відбуватися і мають бути не формальністю, а механізмом для напрацювання реальних кроків і дій.

До колег звернувся також голова Первинної профспілкової організації працівників Університету Юліан Бек, який висловив сподівання, що в рамках сьогоднішнього соціального діалогу буде досягнуто певних напрацювань і робота круглого столу завершиться пропозиціями, які згодом скерують суб’єктам владних повноважень.

Надалі перед присутніми виступив заступник начальника Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці Андрій Вакула, який розповів учасникам круглого столу про основні функції та завдання Державної служби України з питань праці, а також про План заходів по реалізації положень Національного плану спільних заходів щодо зниження рівня незадекларованої праці, виробничого травматизму та сприяння відновлення економіки на 2023 рік.

У виступі Андрія Вакули йшлося також про інформаційну кампанію «Виходь на світло!», метою якої є інформування роботодавців та працівників про вимоги законодавства до оформлення трудових відносин і здійснення моніторингу стану додержання вимог законодавства. Такий моніторинг, за словами Андрія Ярославовича, є основою для формування переліків суб’єктів господарювання, які використовують працю без укладення трудових договорів, для подальшого спостереження та реагування. Першочергово інспектори праці здійснюють інформаційні відвідування у сферах торгівлі й організації харчування, одночасно проводиться аналіз динаміки працевлаштування в інших галузях. Андрій Вакула підкреслив, що за результатами проведених інформаційно-роз’яснювальних заходів легалізовано працю більше 5 тисяч працівників.

Окремо Андрій Ярославович розповів про те, як розпізнати примусову працю, про психосоціальну підтримку на робочому місці у воєнний і післявоєнний час, запобігання дискримінації та стигматизації працівників, зокрема із позитивним ВІЛ-статусом та з інвалідністю, запобігання насильству за ознакою статі на робочому місці, забезпечення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків у трудових відносинах, мобінг та те, як йому запобігти. Андрій Вакула також ознайомив учасників зустрічі з основними питаннями звернень, які найчастіше надходять  до Державної служби з питань праці.

Свої міркування щодо тематики круглого столу висловили професор кафедри соціального права Львівського національного університету імені Івана Франка Володимир Бурак, професор кафедри теорії та історії політичної науки Ігор Вдовичин, професорка кафедри соціального права Олена Рим, професорка кафедри економіки та публічного управління Галина Капленко, заступник голови Львівського обласного об’єднання організації роботодавців Михайло Яворський, заступник голови Об’єднання профспілок Львівщини Юрій Басараб, заступник голови Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України Мар’ян Калин, заступниця начальника відділення Національної служби посередництва і примирення у Львівській області Надія Карвацька та заступник голови Первинної профспілкової організації працівників НУ «Львівська політехніка» Андрій Кузик.

Так, в рамках роботи круглого столу присутні поділилися думками, зокрема, щодо ідеї гідної праці, боротьби із незадекларованою працею, свободи людини в сучасних умовах, безпечних умов праці, професійного зростання працівників, гідної праці осіб з інвалідністю. У виступах учасників круглого столу йшлося також про сприяння забезпеченню гідної заробітної плати, створення гідного майбутнього для працівників, справедливу оцінку праці і внеску кожного працівника як важливої ланки суспільства.

Виступи колег підсумувала начальниця Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці Оксана Єзерська, яка подякувала усім, хто долучився до заходу, а передусім – Львівському університету, який вже не вперше стає майданчиком для соціального діалогу. «Такі заходи і всі дії, спрямовані на позитивні почини, дають фундамент для нашого майбутнього покоління. Дуже жаль, що «пост совкові» пережитки ми мусимо змивати кров’ю наших громадян, але це дає надію на те, що наша наступна генерація точно виросте в гідних умовах не лише праці, а й гідних умовах життя і соціального захисту, в умовах взаєморозуміння і достойного спілкування одне з одним. Ми не можемо просто сидіти і чекати, коли настане перемога і все зміниться. Вже зараз нам треба починати наш соціальний діалог з пропозицій та обговорення», – підкреслила Оксана Єзерська.

Юлія Гриценко

Фото авторки

Презентація Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці.

Презентація професорки Олени Рим “Гідна праця осіб з інвалідністю у контексті реформування трудового законодавства України”.