logo

В Університеті підвели підсумки Тижня охорони праці

Упродовж 24-28 квітня 2023 року у Львівському національному університеті імені Івана Франка тривав Тиждень охорони праці. Сьогодні, у Всесвітній день безпеки та здоров’я на роботі, підвели підсумки проведених заходів.

Так, одним із ключових був цикл семінарів-тренінгів «Безпечне та здорове робоче середовище — основний принцип та право на роботі», до якого долучилися майже 200 осіб з різних куточків України. Під час навчання учасники обговорили актуальні питання безпеки робочого середовища.

Організатори навчання – Первинна профспілкова організація працівників Університету, Український центр соціально-правових досліджень, Психологічна служба Університету, Відділ пожежної безпеки та цивільного захисту Університету, Відділ охорони праці, Кафедра мікробіології, Кафедра кібербезпеки та Медичний фаховий коледж Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького.

Спікером першого семінару на тему «Пожежна безпека на робочому місці» був начальник відділу пожежної безпеки та цивільного захисту ЛНУ ім. Івана Франка Орест Онисько. Спікер розповів про причини виникнення пожежі, а також способи їх запобігання, зокрема, запровадження порядку користування електроприладами, перевірку робочих місць наприкінці робочого дня, періодичне проведення інструктажів з техніки безпеки тощо. Про порядок дій під час пожежної небезпеки детальніше розповів головний інспектор відділу запобігання надзвичайних ситуацій управління запобігання надзвичайних ситуацій та цивільного захисту по Львівській міській територіальній громаді Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Львівській області Микола Дністрянський.

У другому семінарі «Біологічна небезпека: джерела загроз, шляхи порятунку» йшлося про поняття біологічної небезпеки, біологічну зброю та біотероризм. Насичена програма семінару включала також інформацію про різноманітні захворювання, механізми та шляхи їхньої передачі. Таку інформацію учасникам тренінгу презентувала професорка, завідувачка кафедри мікробіології Львівського університету Світлана Гнатуш. Окрім цього, спікерка виділила практичні поради щодо того, як захистити себе від потенційного біологічного ураження.

Доповідачкою третього семінару стала практична психологиня Психологічної служби Університету Світлана Незабитовська, яка розповіла про створення з колективу команди, взаємовплив працівника й колективу, емоційний інтелект співробітників, комунікативну компетентність, методи формування і розвитку колективу, зокрема team-building у команді. Світлана Незабитовська поділилася лайфхаками – цікавими вправами й тестами – під час командної роботи для визначення емоційного стану працівників і підтримки спільних почуттів поваги і розуміння в колективі.

Під час четвертого семінару з учасниками поспілкувалися доктор фізико-математичних наук, доцент, в.о. завідувача кафедри кібербезпеки Львівського університету Петро Венгерський та старша інспекторка УПК у Львівській області ДКП НП України, капітан поліції Валерія Івкова. Капітан поліції Валерія Івкова у своїй доповіді розповіла про інформаційну безпеку, кіберзлочини та кібербулінг, підкресливши, що в умовах воєнного стану відповідальність за кіберзлочини посилена. Доповідачка також закцентувала увагу присутніх на загальних правилах безпеки.

П’ятий семінар відбувся у форматі практичного тренінгу «Надання невідкладної медичної допомоги». Спікерками семінару були викладачка хірургії вищої категорії Медичного фахового коледжу Олена Орел та практикуюча лікарка, викладачка хірургії Медичного фахового коледжу Галина Гавришко. Теоретичним аспектам надання домедичної допомоги передувала практична демонстрація порятунку потерпілого, яку представили студентки Медичного фахового коледжу на спеціалізованому манекені. Додамо, що семінару передувало підписання Меморандуму про співпрацю між Первинною профспілковою організацією працівників Львівського національного університету імені Івана Франка та Медичним фаховим коледжем Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького.

«Ніколи не думали, що заходи, присвячені охороні праці, можуть бути такими цікавими! Ми сприймали охорону праці як якусь вервечку нормативних актів та посадових інструкцій! Але семінари-тренінги у межах Тижня охорони праці «Безпечне та здорове робоче середовище – основний принцип та право на роботі» зруйнували ці стереотипи», – діляться Галина та Андрій Яценки, які були активними учасниками навчання.

Цикл семінарів-тренінгів завершився проведенням круглого столу «Безпечне та здорове робоче середовище — основний принцип та право на роботі» за участі Ректора Університету, члена-кореспондента НАН України, професора Володимира Мельника, керівництва Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці, провідних науковців у галузі трудового законодавства та соціального права, представників профспілкових організацій та практиків. В рамках заходу відбулося також підписання Меморандуму про співпрацю між Західним міжрегіональним управлінням Державної служби з питань праці та Львівським національним університетом імені Івана Франка.

Сьогодні, 28 квітня, у Всесвітній день безпеки та здоров’я на роботі, підвели підсумки проведених заходів.

«Переконаний, що упродовж останніх років ми змінили психологію громадської думки щодо питань безпеки освітнього процесу. Сьогодні ці питання для нас є пріоритетними. Не нарікаючи на обставини, ми повинні зробити умови праці такими, які відповідають усім нормам безпеки та комфорту працівника», – зазначив Ректор Університету, професор Володимир Мельник. Володимир Петрович також вручив учасникам циклу семінарів-тренінгів сертифікати, які засвідчують успішне завершення.

Окрім того, за вагомий особистий внесок у підвищення кваліфікації працівників з питань безпеки праці, активну участь у проведенні Тижня охорони представників університетської спільноти нагородили грамотами Львівської обласної ради, Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України та Первинної профспілкової організації працівників Університету.

Юлія Гриценко

Світлини Марії Твардовської